Ta Din Tid – Gör mindre men bättre

Att jag är ett stort fan av personlig effektivitet och produktivitet är knappast någon hemlis. Ett av mina mest lästa inlägg handlar om hur man får en hel arbetsdag gjord på 3 timmar. Listan av böcker jag plöjt på ämnet är längre än ett IKEA-kvitto.

Därför blev jag extra glad när det igår damp ner ett paket i brevlådan med en ny bok på temat. Boken släpptes nu i veckan och är alltså rykande från pressarna.

Jag får hem recensionsex av olika böcker relativt regelbundet vilket är väldigt tacksamt (fortsätt gärna med det ni som jobbar med sånt!). Det mesta läser jag faktiskt, även om det sällan blir direkt. Boken som kom igår har jag dock redan läst ut, och jag ska förklara varför.

Boken heter Ta Din Tid av David Larsson Heidenblad, och den träffade mig väldigt hårt denna gång. Jag är nitisk med mina arbetssystem och strukturer, men efter en vecka med sjukdom och utan träning så är jag fullständigt ur fas och behövde verkligen den här knuffen.

Bokens grundtema handlar om hur vi kan bli smartare med vår tid, ärligare mot oss själva och därmed få rätt saker gjorda. Notera att det inte handlar om att få flest saker gjorda, det handlar om de sakerna som verkligen spelar roll. 

David förklarar att livet med barn mitt i karriären är utmanande, knappast några nyheter för mina läsare. Man planerar sina veckor in i perfektion bara för att dagen efter få allt grusat när förskolan ringer om lillen som insjuknat.

Livet kastar skruvbollar mot oss och vi behöver taktiker och sätt att bemöta och hantera detta på för att inte köra fast fullständigt.

Till saken hör att David är akademiker (historiker) vilket jag skulle vilja påstå är ett av de karriärsval där “self-management” är allra viktigast. Det finns en stor risk att det går långa perioder där ingenting annat än varmluft produceras, om man inte har koll på sig själv. Att David dessutom har en som med särskilda behov gör knappast hans situation enklare, och det gör honom än mer lämplig till att skriva den här boken. 

Externa begränsningar och inskränkningar är en stor källa till behovet av att vi behöver vara effektiva och rationella med vår tid. Man kan till och med argumentera för att de med störst begränsningar är de som är bäst på att managera sin kapacitet. “If you want something done, give it to the busiest person.” sägs ibland lite skämtsamt, och det stämmer ju till viss del. Oupptagna personer får verkligen aldrig någonting gjort, medan väldigt upptagna människor ibland kan få extrema mängder arbete ur sig. Här i ligger dock en större fråga dold. Är det störst mängd arbete som är det viktigaste? Eller är det att arbetet vi gör faktiskt får någon effekt?

För mig som vill anse att jag läst mycket av det som rekommenderas på temat så var det inte fullspäckat av nya koncept, utan väldigt mycket känns igen. David påstår inte heller att han har uppfunnit något hjul, kan har bara plockat ihop och byggt ett eget system utifrån ett gäng bra tips från olika stora böcker på marknaden.

Inspirationslistan sträcker sig över odödliga titlar som Getting Things Done, Deep Work, Essentialism, Atomic Habits, 7 Habits, Thinking in Bets, Range, Rework, osv. Hade man inte vetat bättre hade man kunnat tro att David stått framför min egen bokhylla och bestämt sig för att ”någon borde skriva det här lite mer kondenserat och på svenska”. 

Även om jag läst 90% av grundlitteraturen som bokens idéer bygger på så är det ändå med stor behållning jag tuggar mig igenom den. Att jag 24 timmar efter den dök upp här hemma redan har läst den säger en hel del om hur tacksam och lättläst den är. Korta kapitel, högt tempo, stor bredd mellan ämnena utan att man känner att den röda tråden tappas. Davids avbrott i slutet av varje kapitel där han refererar till sin egen vardag och drar konkreta exempel ur verkligheten är ett riktigt genidrag. 

Handen på hjärtat: Jag är djupt avundsjuk. Sanningen är att det här är en bok jag vill ha skrivit och en dag hade tänkt skriva. Att David redan fått den ur sig är kanske det största kvittot på att han verkligen kan produktivitet och är långt mer lämpad. Jag ger mig!

Har du länge tänkt att du ska läsa Cal Newport eller Stephen Covey men det har liksom inte blivit av? Sluta lura dig själv, det kommer inte bli av. Köp den här boken istället och få en intro till de viktigaste koncepten så kan du läsa källorna senare. OM du nu kommer fram till att det är rätt användning av din tid :).

Boken är förbaskat bra och jag kan inte rekommendera den tillräckligt. Den här kommer jag köpa och ge bort. 5/5. Hatten av.

219 kr på Bokus eller Adlibris.

2 comments

Leave a Reply