boktips

Snåljåpens boktips om aktier

Genom tiden har jag hunnit plöja igenom en hel del böcker och därför sitter jag på en hel del boktips. Flera av de böcker jag har läst kan jag verkligen rekommendera, några är nästan obligatoriska, saken är dock den att det är många som jag tycker man kan hoppa över. Det har skrivit alldeles för många mediokra böcker om Warren Buffett och värdeinvestering i stort.

Här nedan har jag listat några av de absolut bästa böcker jag läst och som jag därför rekommenderar andra att läsa. Här kommer mina boktips om aktier och investeringar!

boktips

 

Boktips:

Aktier, investeringsstrategi, företagsvärdering:

Why are we so clueless about the stock market? – Mariusz Skonieczny

Om du är ny till aktier så är det här du börjar. Skonieczny har skrivit en alldeles fantastisk bok som jag önskar att någon hade rekommenderat mig när mitt aktieintresse var färskt på mitten av 2000-talet. Boken beskriver aktieinvestering från grunden genom att börja i den allra mest grundläggande företagsekonomin och koppla detta till hur man värderar företag. Väldigt lättläst, den perfekta nybörjarboken. En av mina absoluta favoritböcker! Läs min recension HÄR.

One Up On Wall Street – Peter Lynch

Bra bok för nybörjare som förklarar att investeringar inte alls bara är för ekonomer på Wall Street. Lättläst om hur hans tankar går och hur man hittar framgångsrika företag genom att t.ex. själv besöka deras butiker. Läs min recension HÄR.

Margin of Safety – Seth Klarman
En bra och grundläggande bok om värdeinvestering och om hur Wall Street fungerar. Har läst två gånger nu och kommer garanterat att läsa igen. Väldigt inspirerande och ögonöppnande, även andra gången.

Intelligent Investor – Benjamin Graham

Numera kultförklarad av i stort sett samtliga värdeinvesterare, kanske världens mest citerade finansbok. Personligen tycker jag att den är tung och svårläst, även i uppdaterad version. Koncepten i boken är förstås genialiska, men dessa bör man läsa om i andra personers sammanfattningar eller i andra böcker.

Stock Market Wizards – Jack D. Schwager

Schwager har släppt flera böcker med intervjuer av framgångsrika traders och investerare. I just denna version så fokuserar han på ett gäng traders som specifikt handlar med aktier, till skillnad från de andra böckerna där många handlar med optioner. Lättläst och full av lärdomar, jag har sammanfattat dom viktigaste HÄR.

The Most Important Thing – Howard Marks

En bok byggd av Howard Marks årliga brev till aktieägare. En sammanfattning av vad som en av världens bästa investerare tycker är det absolut viktigaste. Spoiler: det är inte bara en sak ;).

Active Value Investing – Vitaliy N. Katsenelson

Aktiv värdeinvesterare, det är nog så jag skulle beskriva mig själv om någon frågade. Jag vill investera på saker som jag tycker är billiga, men jag vill inte äga dessa för alltid som många Buffett-adepter. Katsenelson beskriver genomgående hur viktigt det är för avkastningen det är att kunna både köpa och sälja, inte bara köpa. Extremt läsvärd och fylld av intressanta cases!
Läs min recension HÄR.

The Outsiders – William N. Thorndike

I Outsiders går Thorndike igenom ett gäng väldigt okonventionella företagsledare som gjort exakt det som krävs för att maximera aktieägarnas avkastning, helt hänsynslöst rationellt. Detta är en av de böcker som Warren Buffett himself rekommenderar allra mest.

Investing: The Last Liberal Art – Robert G. Hagstrom

Jag pratar ofta om att allmänbildning är en investerares absolut viktigaste egenskap. Ju bredare kunskapsbas vi har att stå på, desto lättare har vi att ta till oss ny information och tolka den. Det här är en bok om just detta. Hagstrom drar kopplingar från börsen till fysiken, psykologin, biologin, osv.

Investment Philosophies – Aswath Damodaran

En bok på drygt 600 sidor som går igenom vikten av att ha en investeringsfilosofi och en investeringsstrategi. Författaren går också igenom bl.a. Warren Buffett och Peter Lynch filosofier och strategier. Rakt på sak och med ett enkelt språk, dessutom riktigt djup på sina punkter. Helt fantastiskt bok som dock kräver en del förkunskaper, det här är den nya bibeln! Köp, även om den kostar en del!

Investment Valuation – Aswath Damodaran

Om man vill bli riktigt riktigt grym på värderingar, vad är bättre än 1000 sidor från Aswath Damodaran, världens kanske främsta professor inom företagsekonomi? Det här är en riktig bibel om företagsvärdering.Fastigheter och retail kan inte värderas på samma sätt, och här förklarar Damodaran precis varför. Damodaran går igenom en rad olika värderingsmodeller, vad de passar till och framförallt: vad som gör att de inte alltid funkar. Har man inte läst den här så är man inte värdeinvesterare på riktigt! Intelligent Investor kan slänga sig i väggen, det här är den nya bibeln!

The Strategic Dividend Investor – Daniel Peris

Är man en utdelningsinvesterare så är det här obligatorisk. Otroligt matnyttig bok om hur viktigt det faktiskt är med utdelningar för den totala avkastningen. Många väldigt bra slutsatser och många lärdomar.
Läs min recension HÄR.

The Little Book that Beats the Market – Joel Greenblatt

Det här var en bok som verkligen fick mig att öppna ögonen för rent mekanisk och kvantitativ investering. Tänk att kunna investera helt utan känslor, enbart på nyckeltal? Greenblatt visar en enkel formel som på lång sikt visat sig slå index. Det är sant, det har faktiskt testat många gånger nu. Väldigt läsvärd! Läs min recension HÄR.

Nationalekonomi:

Nationalekonomi för nyfikna – Gunnar Örn

En perfekt start till nationalekonomi. Gunnar förklarar på ett enkelt och tydligt sätt hur olika nationalekonomiska koncept fungerar. T.ex.: Varför tjänar alla på internationell handel? Kan ett land gå i konkurs? Måste Sverige bli fattigare för att Indien ska bli rikare? Denna bok borde vara obligatorisk gymnasielitteratur.

Currency Wars – James Rickards

En grym bok om internationell ekonomi ur ett valutaperspektiv. Extremt lärorik och en riktig ögonöppnare, framförallt om riskerna med vårt fiatvalutasystem. Läsvärd även för de som inte är börsintresserade.

Businesslitteratur, företagshistoria, etc:

What (really) works: the 4+2 formula for sustained business success – Nitin Nohria, William Joyce

Grym bok om hur företag bör göra för att bli framgångsrika. All investeringslitteratur handlar inte om hur man värderar företag, man måste också lära sig hitta företag som gör rätt saker, och på rätt sätt. Den här boken är lättläst men ändå väldigt konkret. Obligatorisk managementlitteratur och perfekt semesterbok.

Generellt kring ekonomi:

Freakonomics – Stephen J. Dubner; Steven Dubner

En New York Times-bestseller där författarna försöker tillämpa ekonomiska principer på vardagliga situationer som man inte riktigt reflekterat kring tidigare. Kanske världens bästa “populärvetenskapliga” bok. Fantastisk på stranden, i tunnelbanan eller i soffan. Det här bara måste man ha läst.
Ganska tunn vetenskapligt men verkligen en ögonöppnare. Alla borde läsa denna.

Superfreakonomics – Stephen J. Dubner; Steven Dubner

Uppföljaren till ovanstående. Nästan lika bra som den första. Helt enkelt bara ännu mer av samma.

Mvh,
Snåljåpen

 

 

15 thoughts on “Snåljåpens boktips om aktier

 1. Daniel Richter

  Tjena!

  Ett tips kan vara klassikern “Rich Dad Poor Dad”. Även den en bra “förstabok” om investerande. Kanske inte så mycket nytt, men den är välskriven och väldigt inspirerande! Suget efter att köpa nya tillgångar efter en genomläsning är stort. 🙂

  Reply
 2. Pingback: Recension: Active Value Investing - Vitaliy Katsenelson -

 3. MeTe

  Ett tips:

  The Zulu Principle: Making extraordinary profits from ordinary shares. by Jim Slater.

  The Indomitable Investor: Why a Few Succeed in the Stock Market When Everyone Else Fails, by Steven M. Sears

  Free Capital: How 12 private investors made millions in the stock market by Guy Thomas

  Finns på svenska (Hur tolv privata investerare blivit rika på aktier, av Guy Thomas). p.s! Det finns en svensk med bland de 12 investerare)

  Det vore utmärkt om du kunde recensera de på sikt.

  Reply
 4. Pingback: Böcker till semestern! - Snaljapen.se

 5. Pingback: Billiga lärdomar med lekpengar - Snaljapen.se

 6. Pingback: Billiga lärdomar med lekpengar | Investerar-SM 2014

 7. Pingback: Dags att börja spara? - Läs mina tips först! - Snaljapen.se

 8. Pingback: Boktips - Why are we so clueless about the stock market? - Snaljapen.se

 9. Pingback: Snåljåpens lördagsintervju: Snåljåpen! - Snaljapen.se

 10. Mathias Jacobson

  Har du några tips på litteratur där man kan lära sig mer grundläggande om hur man analyserar bolag?
  Att lära sig läsa redovisningar och vad Ebit o Pe o allt var det heter egentligen innebär?Handlar med aktier idag, men mest på rekommendation osv vilket gått bra hittils, men vill lära mig att själv hitta bolag och göra min egen analys bättre!

  Har du några tips?

  MvH Mathias

  Reply
 11. Sprezzaturian

  Ett litet slarvfel: “Köp undervärderat och sälj övervärderat, det största misstaget som många värdeinvesterare gör är att aldrig SÄGA” =>SÄLJA

  Reply
 12. Pingback: 3 böcker man verkligen bör ha läst - Snaljapen.seSnaljapen.se

Leave a Reply